Nejvyšší kontrolní úřad není tak bezzubá instituce, jak se občas píše. Například zpráva z kontroly státního podniku Lesy ČR v roce 2004 (státní podniky NKÚ kontrolovat může) velmi jasně popsala zvýhodňování šesti velkých dodavatelů, a následný mediální tlak přinutil ministra Gandaloviče k přípravě reformy za pomoci nezávislých odborníků. Ta byla sice na poslední chvíli zastavena poté, co se na schůzkách spolu s ministrem začal objevovat jistý Martin Knetig, jisté ale je, že zpráva NKÚ „krádeže za bílého dne“ aktérům komplikovala. Další hloubková kontrola NKÚ probíhá v s. p. Lesy ČR právě letos a shodou okolností nedávno současný ministr Fuksa oznámil svůj plán převést LČR na akciovou společnost vlastněnou ze sta procent státem. Jedním z hlavních právních rozdílů je to, že tím LČR vyvede z dosahu Nejvyššího kontrolního úřadu. Náhoda?

Ve všech sousedních státech mohou nejvyšší kontrolní instituce kontrolovat i akciové společnosti ovládané státem a samosprávou. Zavedení této pravomoci slibovala i koaliční smlouva, avšak z programového prohlášení vlády jaksi vypadlo a návrh novely, který v dubnu schválila vláda, plánuje rozšíření pravomocí NKÚ pouze na kraje, obce, vysoké školy a veřejnoprávní média: ČEZ, ČD, DPP a spol. mohou zůstat v klidu.

Ekologický právní servis se o zohlednění těchto firem neúspěšně pokoušel v mezirezortním připomínkovacím řízení, následně k tomu před projednáváním návrhu vyzval přímo ministry, a dostalo se mu odpovědi od premiéra Nečase, že by „hrozily arbitráže minoritních akcionářů“. Úřad vlády nám následně sdělil, že premiér tato tvrzení neopíral o žádnou analýzu ani mezinárodní komparaci, neboť ani nebyla zpracována.

EPS proto právní analýzu a mezinárodní komparaci kompetencí NKÚ ve společnostech ovládaných státem a samosprávou zpracoval a minulý týden ji na semináři představil poslancům (Výtah z analýzy naleznete v online prezentaci). Přítomní ekonomové i zástupce slovenského NKÚ potvrdili, že žádné arbitráže nehrozí a nikdy k nim nedošlo.

Zástupci čtyř poslaneckých klubů (pozvaná ODS hlasovala nohama proti) se na nutnosti rozšířit pravomoci NKÚ na tyto firmy shodli:

 

Vyhráno samozřejmě není. Ekologický právní servis se teď bude pokoušet vyjednat, aby některý výbor v poslanecké sněmovně podal k vládnímu návrhu pozměňovací návrh, a bude se pokoušet vyjednat pro něj podporu v PSP i v Senátu. Budeme rádi, když nás v tom podpoříte a budete sledovat alespoň přes Facebook – skupina Transparentní státní firmy.