To jediné by totiž skutečně mohlo znejistit případné šíbry v managementu státních firem i Schwarzenbergovy politické konkurenty, kteří podle něj peníze čerpají. A to jediné by mohlo ukázat veřejnosti, že TOP09 má skutečně zájem systém černého financování skrze státní firmy rozbít – z neověřitelné sebechvály, že TOP09 jako jediná nic nepřijala, nic takového neplyne.

Přítmí a „klid na práci“, jaké poskytují manažerům státních firem české zákony, jsou přitom opravdu skandální. Z 15 nejdůležitějších doporučení OECD k dobré správě státních firem česká praxe nesplňuje ani jediné, nesplňujeme ani požadavek Limské deklarace – hospodaření těchto firem by měl smět kontrolovat Nejvyšší kontrolní úřad. Především však slabý zákon o zadávání veřejných zakázek umožnuje firmám zadávat většinu zakázek z volné ruky a nezveřejňovat o nich prakticky žádné informace. Celkové náklady na externí služby a dodávky zboží u 15 největších firem činily v minulých čtyřech letech 650 miliard – podle zákona o zadávání veřejných zakázek přitom firmy zadaly pouhých 169 miliard. O osudu těch neregistrovaných miliard lze zjistit jen minimum. Přitom pokud opravdu existuje systém černého financování stran skrz státní firmy, patrně se bude držet prověřeného způsobu: předraženou zakázku získá anonymní firma, a část „zisku“ doputuje ke stranickým „pokladníkům“. A pokud jde o anonymní dodavatele: největším anonymním dodavatelem pro státní správu byl EDH Holding, který v minulých čtyřech letech získal od státu 3,2 miliardy. Anonymní společnost Appian přitom od ČEZu, Českých drah a Pražského dopravního podniku získala v minulých letech nejméně 17 miliard. Přesto protikorupční strategie vlády, ve které je pan Schwarzenberg ministrem a místopředsedou, problém minimální transparentnosti státních firem prakticky pomíjí.

Ve středu 5. října má nicméně TOP09 – a jakákoli jiná politická strana – výjimečnou šanci se k problému transparentnosti státních firem jasně postavit. EPS spolu s Respekt institutem a dalšími partnery organizuje konferenci Obchodní společnosti vlastněné státem a samosprávami: potřebují přísnější pravidla? Vystoupí na ní přední světoví odborníci na korporátní řízení státem vlastněných podniků a prostor dostanou i zástupci politických stran. S účastí TOP09 to není žádná sláva – zatím to vypadá, že se dostaví jen jejich malý spojenec – Starostové a nezávislí.

V návaznosti na včerejší prohlášení jsme pozvali přímo Karla Schwarzenberga. Uvidíme, zda si udělá čas nebo alespoň pověří nějakého stranického kolegu, aby se k problému za TOP09 jednoznačně a odvážně vyjádřil. Bude to vyžadovat větší politickou odvahu, než přesunout veřejné tajemství z kuloárů do médií, kde zůstane stále stejně neškodné. Těšíme se, že ji pan ministr projeví.

Jiří Boudal, Ekologický právní servis