Podle našich původních informací Grémium ČSSD zakázalo svým poslancům Rekonstrukci státu podporovat. Proč se ČSSD chová tak nekonstruktivně, když má tendenci protikorupční zákony spíše podporovat? Když byl v roce 1999 prohlasován zákon o svobodném přístupu k informacím, všichni z ČSSD, včetně Sobotky, hlasovali pro – na rozdíl od mnoha poslanců ODS (například nějakého Václava Klause). I o tom jsem se chtěli se Sobotkou bavit.

Lidový dům je vybaven ve stylu zlatá podnikatelská devadesátá. Krásné prostředí. Jednání bylo zajímavé, Sobotka byl dobře připraven.

Sobotka: „To, co navrhujete, my už prosazujeme 20 let.

My na to: „Fajn, a prosadili jste z toho něco?

Na to nemohl nic říct. ČSSD sice nějaké zákony prosazuje, ale žádný z těch zákonů není schválen. Jako opoziční strana není schopna vyjednat dostatečnou podporu. Vysvětlili jsme Sobotkovi, že Rekonstrukce státu není konkurenční volební subjekt, není potřeba se nás bát. Právě spolupráce na projektu Rekonstrukce může dát protikorupčním snahám ČSSD reálné obrysy.

Jsme si jisti, že Sobotka naši strategii pochopil, byť na schůzce naše prohlášení nepodepsal. Konkrétním příslibem, který ze Sobotkových úst padl, je, že do týdne bude známé stanovisko ČSSD k celé Rekonstrukci státu a k našim jednotlivým bodům. To považujeme za zásadní průlom v dosavadních jednáních.

Možná ale ještě důležitější bylo, že Sobotka jasně řekl: „Nevidím jako nezbytné, aby to jednotliví poslanci podepisovali, ale pokud tak učiní, je to jejich svobodné rozhodnutí a rozhodně z toho nebudu vyvozovat žádné důsledky.

Na jednání jsme se dostali i ke konkrétním bodům. Příznivá zpráva: ČSSD určitě ve sněmovně podpoří zrušení anonymních akcií. Podle Sobotky neexistuje možnost, že by ČSSD nehlasovala pro původní vládní návrh, pokud neprojde pozměňovák Senátu (jenž je podle nás dosti rizikový).

Naopak nepříznivá zpráva je, že ČSSD se chystá nepochopitelně torpédovat zákon o povinném zveřejňování smluv uzavíraných se státem. Nepochopitelně proto, že 21 Sobotkových poslanců před rokem zákon samo navrhlo. Dnes je prakticky nemožné dostat se ke smlouvám, které uzavírají různé státní, tedy naše firmy jako ČEZ či České dráhy. Jediným řešením je právě uzákonění povinnosti smlouvy zveřejňovat automaticky a je s podivem, že tuhle jasnou logiku sociální demokraté a konkrétně jejich předseda nechápe. Budeme se to snažit změnit.

Ale jinak to bylo pozitivní. Tak uvidíme. nakonec se naši politici začnou chovat státnicky, upozadí ješitnost a touhu získat krátkodobé politické body a společně pro nás všechny nakonec něco udělají. Jednou schůzkou se Sobotkou to nekončí. Jedině při stálém vyjednávání s poslanci ze všech stran je reálné, že strany, i ČSSD, přestanou hrát svoje uraženecké tanečky a budou spolupracovat.

Aby naše snaha byla úspěšná, potřebujeme Vaši pomoc. Potřebujeme, abyste v regionech obráželi poslance a senátory a získávali je pro podporu Rekonstrukce státu. Nejste-li zatím našim „ambasadorem“, ozvěte se nám – info@rekonstrukcestatu.cz. Díky.

 

 

A ČSSD svoje slovo dodržela, zde je její oficiální odpověď, která je velmi nadějná: http://www.rekonstrukcestatu.cz/na-stazeni/podpora-rekonstrukce-statu-od-cssd.pdf.