Vše teď záleží na ČSSD a konkrétně na Bohuslavu Sobotkovi. Ten hraje už přes rok s veřejností velmi zvláštní hru.

  • 3. července 2014 oznámil, že se o zákonu bude hlasovat v září 2014. Ve skutečnosti se potom ČSSD opakovaně zasadila o další mnohaměsíční průtahy.

  • 4. března 2015 oznámil, že chce o zákonu hlasovat do května 2015. Konkrétně řekl, že chce, aby zákon prošel v prvním pololetí, což při započtení Senátu a prezidenta znamená na květnové schůzi.

  • 25. března 2015 oznámil, že koalice se shodla na konkrétní verzi zákona. (Ve skutečnosti, jak se ukázalo, nebyla v té době shoda na zásadním parametru zákona, neboť ČSSD na poslední chvíli přišla s požadavkem, že registr smluv má vyrobit a spravovat někdo jiný než sociálně demokratické Ministerstvo vnitra, které zákon celou dobu psalo a pod kterým už dnes provizorní registr smluv funguje. Koaliční pracovní skupina se nicméně následně dohodla na finální verzi návrhu a tu 27. její koordinátor Radek Vondráček načetl ve sněmovně.)

  • 29. dubna ČSSD svými hlasy zabránila hlasování na květnové schůzi. Šéf klubu Roman Sklenák, který svým poslancům zavelel hlasovat proti, se brání. Prý mu o tom, že je to dohodnutá koaliční verze, nikdo neřekl.

Sněmovna bude opět jednat příští týden a pak v půlce června. Zdá se, že pokud do té doby Bohuslav Sobotka Romanu Sklenákovi výslovně neřekne, aby nebránil hlasování o zákonu, tak svou (záměrnou či nezáměrnou) hru na průtahy vyhrál.

Pokud se totiž o zákonu bude hlasovat až v září (o prázdninách sněmovna většinou nejedná), tak se zveřejňování smluv veřejných institucí reálně dočkáme až v příštím volebním období. Zákon totiž poté musí schválit Senát, podepsat prezident, 9 měsíců si vyžádalo ministerstvo na implementaci registru smluv a dalších 12 měsíců nebude ještě platit sankce neplatnosti nezveřejněné smlouvy.

Ať to se zákonem dopadne jakkoli, přinejmenším se v červnu zřetelně dozvíme hodně o současné ČSSD. Uvidíme, jestli stále převládá předpotopní politická mentalita, které je nejlépe, když se jí nikdo nedívá pod prsty. Anebo jestli přeci jen získá navrch modernější část sociální demokracie:

“Pro politika je jediný způsob jak se alespoň zčásti ubránit tomu, aby zodpovídal za něco, o čem vůbec nic neví. Donutit úřad k transparentnosti. Nejlepší dezinfekce je světlo,” říká třeba sociálně demokratický starosta Nového města na Moravě Michal Šmarda, který místo hledání dalších a dalších záminek ve svém městě dávno zveřejňuje nejen smlouvy, ale rovnou i všechny faktury.

P. S. Díky Bohuslavu Sobotkovi už každopádně alespoň víme, že zákon je opravdu potřeba. V březnu totiž Sobotka vyzval úřady, ať smlouvy zveřejňují bez ohledu na to, že se zákon zdržuje. Jak zjistily Hospodářské noviny, nestalo se od té doby nic. Zveřejňují jen ti, kdo zveřejňovali už předtím.