Zákon, který už “dlouho irituje Sněmovnu”, “komedie” a “varieté”. Ze slov poslanců na včerejšm jednání bylo jasně cítit, že málokdo čekal, jak daleko zažívacím traktem legislativy tento tucet paragrafů doputuje. Kromě malé skupiny poslanců vlastně po něm nikdo ze zákonodárců moc netouží a přesto přežil už několikátou smrt. “Koukají na nás celebrity typu Vilém Čok a Ota Černý,” připomněl poslancům na začátku Jan Chvojka (ČSSD) s odkazem na veřejnou kampaň. A tak pod tlakem veřejnosti přeci jen nechtěné dítě putuje dál.

Přitom drama bylo už jen to, aby se zákonem páni poslanci začali znovu zabývat. Třikrát byl navržen na jednání sněmovny a “nestihl se”. Ani tentokrát nebyl zařazen na pevný čas a tak ve středu - kdy měl být podle ujištění ANO a ČSSD projednán - na něj zase nezbylo místo. Nakonec mu pomohlo noční jednání zástupců stran. Ačkoliv to nemůžeme nezávisle ověřit, máme informaci, že o dohodu o zařazení registru na pevný čas se zasadili zejména Jiří Mihola (KDU-ČSL), Jaroslava Jermanová (ANO) a Marek Černoch (Úsvit). ČSSD to s jistými výhradami přijala a opozice nebyla proti. Kdo hrál největší roli těžko ověříme, ale při rezervovaném postoji ČSSD bylo určitě nezbytné posvěcení druhé velké koaliční strany, tedy ANO.

Poslanci tak mohli v dopolední debatě ukázat rozložení sil. V této chvíli se formují tři skupiny - zarytí odpůrci především z řad ODS a části KSČM a ČSSD, rezignovaní a zdržující poslanci ze zbytku ČSSD, hrstka odvážných příznivců z TOP 09 a STAN (především Jan Farský), ANO (Radek Vondráček a Jan Sedláček), KDU-ČSL a zbytků Úsvitu. Potom ještě velká indiferentní šedá zóna.

Oproti roku 2014, kdy Sněmovna ve třech výborech zákon smetla, se ale atmosféra vlastně zlepšila. Vláda si dokonce přestala přehazovat horký brambor, kdo bude mít registr smluv na starosti a ministr Milan Chovanec  (ČSSD) přišel do Sněmovny potvrdit, že on. Hlavně, aby si poslanci mohli vydechnout a už je přestali sledovat občané a celebrity. Vilém Čok by se měl raději věnovat zpívání, vzkázal poslanec KSČM Jan Klán. Ale poslanec Chvojka shrnul snažení svého kolegy lakonicky: “Já si myslím, že pláče relativně dobře, ale asi rok a půl po pohřbu."

Přesto ale koalice nestihla termín, který si premiér Sobotka a vicepremiér Babiš už naponěkolikáte dali. To znamená, že když nezkrátí některé z plánovaných lhůt, zákon nebude plně platit před dalšími volbami. To lze těžko považovat za velké odtemnění.

Pozor, podminováno

Tak bohulibý návrh by od toskánského jachtaře a velkého přítele firmy ČEZ Milana Urbana (ČSSD) asi nikdo nečekal. Pokud má zveřejňování smluv něco rozkrývat, ať si posvítí i na soukromé firmy, vyhlásil pan poslanec a podal pozměňovací návrh, který dobrem jen překypuje. Podle poslance by všechny svoje smlouvy měly zveřejňovat soukromé firmy v každém roce, kdy dostanou státní dotace za 20 miliónů a více. Podezříváme ho, že za ním stojí silná skupina profesionálních věštců, která vidí tučné zisky. Když totiž firma 1. ledna neví, jestli dotaci dostane, ale mohlo by se jí to náhodou stát, potom buď musí všechno zveřejňovat preventivně, nebo budou všechny její smlouvy neplatné. Ponechme stranou, že nástroj na veřejné prostředky by tak dopadl i na soukromé prostředky té oné firmy. Škoda, že poslanec nenavrhne ve své důslednosti vrátit do zákona právě vyjmutý ČEZ.

Stejný právní oříšek si připravil i poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, tentokrát pro spolky, nevládní organizace a zájmová sdružení. Podezřívavost k soukromým firmám tak ČSSD vyvážila podezřívavostí k občanské společnosti. Ačkoliv způsob, jakým se přidělují a kontrolují dotace, je potřeba určitě zlepšovat, tyto pozměňováky by znamenaly nefunkční zákon.

Chudák ČEZ a zneužití starostové

O námitkách odpůrců jsme popsali celou encyklopedii. Řada z nich přesto oprášila staré a hodně zrezivělé zbraně. Poslanec KSČM Jan Klán u pultíku lkal, že zákon ohrozí firmu ČEZ. Je zajímavé, že komunističtí poslanci bojují za konkurenční prostředí státních firem, ale poslanec zapomněl, že ČEZ už si mezitím vylobboval výjimku. Poslankyně KSČM přednesla petici starostů, která je přes rok stará a vztahuje se k původnímu návrhu. Poslanec Jiří Petrů (ČSSD) volal na pomoc nařízení Evropské unie a nevšiml si, že Evropská komise dokonce po vládě registr smluv požadovala, aby bylo jasné, kam jdou evropské dotace. Většina z odpůrců si nezapomněla postěžovat, že za jejich trápení se zákonem mohou všemocní lobbisti Rekonstrukce státu.

Problém je stále ovšem s obavami starostů, kterým se nelze jen tak zasmát. Jak víme z vlastních pokusů o šíření osvěty, starostové nemají informace o tom, jak zákon bude v praxi fungovat a na koho dopadne. Protože jsou oprávněně naštvaní na množství administrativy, které jim vláda ukládá, rozhodli se z registru smluv udělat exemplární případ, kdy vládě nic nedají zdarma. A zdatně této panice napomáhá ODS. Je jasné, že Senát, který je pod mnohem větším vlivem starostů, tento zákon proto vrátí.

Jedinou nadějí je, že leckteré obce už smlouvy zveřejňují. Poslanec Jan Farský (STAN/TOP 09), který původní verzi zákona předložil, a poslanec Radek Vondráček (ANO), který vyjednává a brání jeho koaliční podobu, ve svých městech zveřejňování zavedli. A apokalypsa nenastala.

Jitka Kmošková a Josefa Karlický, Rekonstrukce státu