Ve čtvrtek možná skončí tříletá sága zákona o registru smluv, který jsme kdysi nazvali “nejkrásnějším zákonem”, kvůli jeho stručnosti a jednoduchosti. Z našich schůzek se senátory je jasné, že ani jednoduchost neubrání zákon před tím, aby se ho senátoři nevyprázdnili a neprošpikovali výjimkami. Nejvíce nejlepší vylepšováky předložil senátor Miloš Malý (ČSSD). Předkládá je sice pod záminkou právního “vyčištění”, ale dle analýzy právnků Frank Bold jde spíše o malé nástražné pasti.

Senátor chce především vyjmout firmy, které stát nebo město neovládají stoprocentně. Dává městům jednoduchý návod jak zveřejňování smluv obejít: Prodejte jednu akcii v dopravním podniku a nikdo se vám v nákupech městské firmy nebude šťourat.

Právě státem a městem ovládané firmy jsou přitom nejtajemnější část veřejných prostředků a lákavá kořist, jak dokazuje řada nedávných kauz i každoroční varování ve zprávě BIS. I po vyjmutí ČEZu jde o obrat asi 550 mld. ročně. Pro výjimku není důvod - smlouvy musí už dnes zveřejňovat podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Navíc v zákoně o registru smluv mají řadu pojistek, aby nemusely zveřejnit obchodní tajemství či citlivá osobní data a mohly špatně zveřejněné smlouvy opravit. Když stejný nápad přinesl před více než rokem poslanec ČSSD Jan Chvojka, upozornili jsme ho, že by tak třeba vyjmul řadu nemocnic, odpadových a vodohospodářských firem, kde město bezdůvodně má jen 99% akcií, či dokonce 99,94% - většinou z důvodu historického neúspěšného pokusu o privatizaci.

Senátor Miloš Malý chce také změnit pravidlo “nezveřejněná smlouva neplatí”. Není ovšem jasné na co, protože jeho návrh umožňuje přinejmenším dva výklady a navíc podle senátora vyžaduje změnu Nového občanského zákoníku. Nově zákon má také udělovat pokutu až 50 tisíc Kč, což je opravdu symbolické a povede jen k větší byrokracii. Placení pokut úřadů z veřejných prostředků a zahlcení úředníků kontrolami a kontrolami kontrol zatím nikdy nezafungovalo. I dnes, pod hrozbou větších částek, utajují úřady některé údaje, které jsou ze zákona veřejné. Příkladem je Praha 10, která tajila informace i přes pokutu 100.000 Kč.

Podle našich neověřených informací je pozměňovacím návrhům nakloněn senátní klub ČSSD a ODS. Přitom premiér, vláda i ministři ČSSD Jiří Dientsbier a Milan Chovanec v minulosti verzi zákona s principem "nezveřejněná smlouva neplatí" i se státními firmami podpořili. Výhrady neměl ani Ústavní soud nebo Nejvyšší správní soud.

O pozměňovacích návrzích rozhodnou především úterní senátní výbory. Jeden senátní výbor - ústavně-právní - minulý týden těsnou většinou jednoho hlasu zákon schválil. Zákon podpořila bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová (SZ), která jej považuje za právně bezproblémový. Pro hlasovali také senátoři Antl (ČSSD), Sušil (ČSSD) a Nenutil (ČSSD). Dva senátoři ODS se překvapivě zdrželi hlasování. Proti doporučení se postavil jen jeden senátor - právě Miloš Malý z ČSSD.

Na všechny rizika jsme senátory předem upozorňovali na schůzkách a zasláním analýz. Zatím senátoři opakují, že zákon chtějí, ale raději ještě více více vylepšený. Jediný, kdo proti němu vyhlásil otevřenou válku, je kyperský loterijní podnikatel a senátor Ivo Valenta, který ho napadl v nepravdivém článku. Návrh senátora Malého je mnohem nenápadnější, ale pod záminkou "zlepšování" a "ulehčování" by vytvořil zákon pravděpodobně nefunkční a rozhodně ne stručný a administrativně jednoduchý.