Kouření elektronických cigaret přece nemůže být takové zlo, píše do on-line poradny pro děti sedmnáctiletý Karel. On sám vapuje, jak se kouření e-cigaret říká, už rok. Kupuje si jen náplně bez nikotinu. "Moje vapování občas fascinuje kamarády, třeba když se mi povedou kroužky," popisuje mladík v příspěvku.

Právě zdokonalování se v nejrůznějších tricích, jak co nejefektněji vyfouknout oblaka dýmu, je to, co školáky na e-cigaretách stále častěji přitahuje. Návody mohou najít i na internetu. Vapování se věnují čeští i zahraniční youtubeři.

Sílící trend dokládá i proměna skladby dotazů v on-line poradně Nekuřátka.cz, na kterou se neobracejí jen sedmnáctiletí mladíci jako Karel citovaný v úvodu, ale především děti ze základních škol. Česká koalice proti tabáku, která poradnu provozuje, uvádí, že dotazy na e-cigarety se začaly objevovat od loňského června. Velký nárůst ale přišel letos. Zatímco z příspěvků za rok 2016 se jen necelá dvě procenta týkala e-cigaret, z letošních dotazů jich na vapování míří až 30 procent. Kromě informací o škodlivosti se školáci na webu dozvědí i to, že prodej e-cigaret dětem je protizákonný bez ohledu na náplň.

Experti odmítají argumenty, že když v náplni není nikotin, je vapování jen neškodnou zábavou. "Světová zdravotnická organizace, a nejenom ona, hovoří o tom, že jak v aerosolu, tak v náplních byly nalezeny látky, které rozhodně nejsou v pořádku ani pro dospělého, natož pro děti," uvádí metodik prevence České koalice proti tabáku Adam Kulhánek.

U kouření e-cigaret je problematické hlavně to, že jde o záležitost posledních několika let, a neexistují tedy výzkumy, zda a jak se na organismu dlouhodobé vapování projevuje.

Adiktolog Kulhánek se navíc obává, že i kouření náplní bez nikotinu může vést k psychické závislosti. Děti by navíc časem mohly přejít i k nikotinovým náplním či klasickým cigaretám. "Dá se předpokládat, že děti chtějí jenom ‚frajeřit‘ a dělat triky. Ale je otázka, jestli se to do budoucna nemůže vyvinout v kouření," říká Kulhánek.

"Z hlediska zdravotního se rozhodně nejedná o příznivý trend. Ministerstvo zdravotnictví je k tomuto typu výrobku stále obezřetné a nepovažuje ho za zcela neškodnou záležitost," souhlasí s Kulhánkem mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová a připomíná, že podle Státního zdravotního ústavu kouřilo v roce 2015 e-cigarety 4,6 procenta lidí mezi 15 a 24 lety. Přesnější data zatím k dispozici nejsou.

Odborníci jsou trendem znepokojeni o to více, že − jen s několikaletým zpožděním − kopíruje vývoj v USA, kde už se podle tamních autorit vapování mezi mládeží zcela vymklo kontrole. V americkém národním výzkumu z roku 2015 uvedlo přes pět procent žáků druhého stupně a 16 procent středoškoláků, že v posledních třiceti dnech kouřili e-cigaretu. Oproti roku 2013 jde zhruba o čtyřnásobné hodnoty.