2. část seriálu Rekonstrukce státu k prvnímu výročí vlády.
V prvním díle jsme zhodnotili vládu jako celek, v dalších dílech se podíváme podrobněji na aktivitu ČSSD a KDU-ČSL.

Čtyři zákony Rekonstrukce státu měla ministerstva předložit vládě v září. Když se nic nestalo, oslovili jsme v říjnu všechny šéfy koaličních stran s nabídkou pravidelné spolupráce. Jediný, kdo toho využil, byl Andrej Babiš. Dnes skutečně tlačí dopředu zákon o zveřejňování smluv a zákon o financování politických stran. Naráží ale na odpor ČSSD a překvapivě i lidovců, kde získávají vliv staré struktury.

Na začátku naší říjnové schůzky s vedením ANO to vypadalo na rychlý konec. Andrej Babiš křičel kvůli vysvědčení, které jsme před volbami rozeslali voličům. V něm jsme oznámkovali parlamentní strany podle jasných kritérií jako je hlasování poslanců nebo skluz ministerstev se zákony. Protože v ANO část poslanců zákonům pomáhala a část je blokovala, a sami ministři aktivitou nepřekypovali, vyšlo ANO jako trojkař,  podobně jako třeba ČSSD.

Schůzka byla ale nakonec velmi konstruktivní. Dohodli jsme, že ANO vytvoří pracovní skupinu a každý zákon dostane na starost jeden poslanec ANO. Od té doby se scházíme každý měsíc: zástupci Rekonstrukce státu, Andrej Babiš, poslanci a zástupci ministerstev ANO, kteří mají na starost dotyčné zákony. A odcházíme vždy s jasnými úkoly a termíny. Úvodní priority jsou dvě: zákon o registru smluv a zákon o financování politických stran.

První výsledky jsou tyto:

  • Po třech měsících detailních jednání je připravena nová verze zákona o registru smluv, která odpovídá základním parametrům Rekonstrukce státu, a se kterou souhlasí ANO, ČSSD, právníci ministerstva vnitra i současná náměstkyně Jana Wildumetzová. Celou věc úspěšně zkoordinovali poslanci Radek Vondráček a Jan Sedláček.
  • ANO souhlasí s návrhem zákona o sdružování v politických stranách v podobě připravené ministerstvem vnitra. Premiér však jednání o tomto zákoně už šestý měsíc odkládá. Ministr financí nám ukázal písemnou žádost z 6. ledna, kde žádal premiéra o zařazení zákona na jednání koaliční rady, žádosti podle něj nebylo vyhověno.
  • Andrej Babiš řekl, že pokud koalice návrhy neprojedná nebo odmítne, dá je ANO do sněmovny samo a pokusí se získat podporu napříč sněmovnou. Registr smluv nejpozději v březnu, financování stran během tohoto roku.
  • Kvůli průtahům se zákonem o registru smluv ministerstvo financí minulý týden samostatně otevřelo svá data včetně smluv a faktur, další ministerstva ANO by měla následovat.

Zjevnou snahu Andreje Babiše a Hnutí ANO prosadit rekonstrukční zákony kazí kritizovaná novela zákona o státním zastupitelství ministryně Válkové, která posiluje možnosti ministra ovlivňovat jednotlivé kauzy. Věc je však stále otevřená, i v ANO sílí hlasy, že návrh je v rozporu s věcným záměrem. Andrej Babiš také otevřeně odmítá přínos zákona o nominacích do dozorčích rad, nabídl nám ale, ať legislativní teze zákona z prostředků ANO zpracujeme my. To jsme odmítli, ale nakonec jsme mu v těchto dnech dodali alespoň základní teze, které bylo možné připravit v rámci našich prostředků. O tom tedy více příště.

Přečtěte si také celkové hodnocení prvního roku protikorupční vlády.